Att välja flöjt

Tips när du ska uppgradera till en bättre flöjt

Den här guiden vänder sig dig som spelat på en skolflöjt och känner att det är dags att byta upp sig till en bättre modell. I den har artikeln tittar närmare på Pearls step-upmodeller.

SKOLFLÖJTER HAR BEGRÄNSNINGAR

En skolflöjt är tillverkad av nickel-silver med en försilvrad yta. Fokus ligger på att den ska vara lättspelad för en nybörjare. Däremot har den kanske inte så imponerande klang. Efter några inledande år med skolflöjten, när du vill utvecklas som flöjtist, kan det vara ett enormt lyft att byta upp till en bättre flöjtmodell.

En professionell flöjt är helt fantastisk att spela på om man spelmässigt passerat nybörjarstadiet. De finaste proffsmodellerna kostar dock ganska mycket. De flesta väljer därför ett mellansteg innan man är helt säker på hur mycket man är beredd att satsa på sitt flöjtspel.

 

NÄSTA STEG: FLÖJT MED SILVERMUNSTYCKE

I den första steget efter skolmodellerna hittar vi flöjter med silvermunstycke. Det betyder att hela munstycksdelen är tillverkad i solitt silver, ofta sk. Sterlingsilver som är en standardlegering som innehåller 92,5% rent silver.

Silver är en ädel metall, och precis som ädelmetaller kan leda värme och elektrisk ström bättre än andra metaller, har de egenskaper som kan leda vibrationer och ljudvågor effektivt. Ett silvermunstycke ger alltså flöjten en varmare och fylligare klang.

 

SKILLNADEN PÅ PEARL 665 QUANTZ OCH 695 DOLCE?

På pappret ser det ut att vara ganska snarlika flöjter - båda har silvermunstycke med försilvrad kropp & mekanik. Oavsett vilken du väljer kommer du känna en märkbar skillnad från din skolflöjt. Flöjten svarar bättre, är mer följsam och du får den varmare klangen.

Varför har då 695 ett högre pris än 665? Skillnaden ligger i tillverkningsmetoden och designen av  mekanik och  munstycke. 

665 Quantz är baserad på skolmodellen 505 Quantz. Skillnaden är alltså att den har ett silvermunstycke. Munstycksmodellen på 665 heter ”Largo” och är designad för att ge en varm, rund och mjuk ton.

695 Dolce klassas som en modell som är ”Hand-made”. Den tillverkas mer hantverksmässigt, man lägger med andra ord mer tid på tillverkning och montering av flöjten. Mekanikens design liknar mer professionella modeller där flöjtens långa axlar ligger närmare kroppen. Klaffarna rör sig därmed i en lite annorlunda vinkel vilket ger flöjten en slankare känsla i handen. Munstycket som följer med 695 kallas ”Forza” och har en mycket mer fokuserad och artikulerad ton. Den har mer volymmöjligheter om man vill tränga igenom i en orkester (och inte bli överröstad av brasset). Många upplever även att det höga registret är mer lättspelat. Som grädde på moset levereras 695 Dolce i ett vackert träetui.

 

VAD HÄNDER OM MAN VÄLJER EN FLÖJT MED SILVERKROPP?

Både 665 Quantz och 695 Dolce har var sin motsvarande modell där även kroppen är tillverkad i Sterlingsilver. Modellerna heter 765 Quantz respektive 795 Elegante. Det är ingen designmässig skillnad mellan dessa modeller och deras motsvarande syskon. Den större mängden silver ger dock ytterligare fyllighet och respons. 

 

ÖPPNA HÅL ELLER TÄCKT MEKANIK?

Det här är en av de vanligaste frågorna vi får när det är dags att byta upp sig. Skolflöjterna har som regel alltid täckt mekanik. Varför ska man då ändra på det? Med öppna hål tvingas du till en korrekt handställning som ger dig bättre teknik. Många flöjtister talar om en känsla att komma närmare flöjten med öppna hål. Man kan med öppna hål lättare åstadkomma effekter som glissando och kvartstoner (som bland annat används inom viss folkmusik).

Om du är det minsta osäker rekommenderar vi att du väljer öppna hål. Hålen kan pluggas igen om du upplever det för svårt. Du kan själv välja vilka hål som ska vara pluggade. Du lär dig att spela med öppna hål genom att plocka bort en plugg i taget när du känner dig redo. Ju dyrare flöjtmodell, desto vanligare är det att man väljer öppna hål. Det kan alltså vara lättare att sälja en flöjt med öppna hål i framtiden.

 

H-FOT, VEM BEHÖVER DET?

Hur ofta behöver du spela en halvton lägre ner i registret? Förmodligen inte så ofta, men när ett låga B dyker upp modern flöjtmusik eller i sångnoter/psalmer är det naturligtvis tacksamt med denna funktion.

Varför lägger en del då extra pengar på en flöjt med H-fot? En längre flöjt har mer material som ger resonans. De är dessutom lättare att överblåsa. Med andra ord är det paradoxalt nog för det höga registret en del flöjtister väljer H-fot. Exempelvis den lite knepiga tonen 4-strukna C är lättare att spela på en flöjt med H-fot.

 

E-MEKANIK, IN-LINE & OFF-SET - VAD ÄR DET?

E-mekanik är en koppling i flöjtmekaniken som sänker tonen E i tredje oktaven och gör den mer lättintonerad. E-mekanik är i stor sett standard idag. 

Förr var det vanligt att flöjter hade In-line G, vilket innebar att alla klaffar låg på en rak linje. Eftersom ringfingret är kortare än de andra fingrar fick man sträcka sig lite extra för att nå G-klaffen. För att undvika flöjt-armbåge har nästan alla flöjter som säljs idag Off-set G. 

 

LYCKA TILL!

Hoppas detta svarade på en del frågor kring flöjt. Hör av dig till oss på Windcorp när det är dags att ta flöjtspelandet till nästa nivå. I våra butiker kan du provspela och jämföra flöjter. Vi skickar även hem instrument för provspelning om du önskar.

 

 

Relaterade produkter