Kan handsprit skada ditt instrument?

Kan handsprit skada ditt instrument?

Saxofonvård och rengöring är viktigt, speciellt det här året för att minska risken för virusöverföring. Tänk på att använda rätt typ av medel som inte skadar ditt instrument.

Här är några råd från Yanagisawa om de mest effektiva och säkra metoderna för att använda desinfektionsmedel på saxofoninstrument, komponenter och tillbehör (saxofoner har samma typ av lack som också används på brassinstrument).

Yanagisawas forskning har visat att applicering av antiseptika - särskilt klorbaserade desinfektionsmedel - kan resultera i missfärgning och försämring av instrumentet. Den japanska saxofontillverkaren rekommenderar därför följande råd och metoder för att säkerställa att din saxofon förblir hygienisk men inte skadas eller missfärgas.

Vill du läsa mer? Här hittar du Yanagisawas utförliga test där olika medel jämförs: 
http://www.prima-gakki.co.jp/column/yanagisawasax_en.html

 

  


• Använd INTE klorbaserade desinfektionsmedel. Ingredienser som finns i klorbaserade desinfektionsmedel kan leda till korrosion, försämring, missfärgning, flagning etc.

• Spraya eller applicera INTE någon form av desinfektionsmedel direkt på din saxofon kropp eller komponenter.

• Blötlägg INTE några komponenter (inklusive munstycken). Om desinfektionsmedel tränger in i mekaniken kan det orsaka skada eller försämring. Var särskilt uppmärksam på att inte applicera desinfektionsmedel på putor och korkar, eftersom dessa är särskilt känsliga för skador.

• Använd INTE klor- eller etanolbaserade antiseptiska medel på ebonitmunstycken . Använd inte heller värme, såsom varmt vatten, ånga, mikrovågsugn, ugn, etc. för desinfektion. Det finns risk för missfärgning och deformation.

• ANVÄND etanolbaserade desinfektionsmedel. Torka försiktigt din saxa kropp och munstycke med etanolbaserat desinfektionsmedel indränkt i en MJUK, icke-slipande trasa. Torka omedelbart av instrumentet med en torr, icke-slipande trasa - ta bort alla rester.

• Efter desinfektion, se till att händerna är ordentligt torra innan du rör vid instrumentet. Desinfektionsmedel som finns kvar på fingrarna kan orsaka korrosion eller skada, särskilt runt tumstöd, tumkrok och sidoknappar - dessa har högre risk för missfärgning och deformation.